Omgaan met een familielid of vriend(in) met depressie

Bij welke signalen kan je je afvragen of iemand depressief is? En kan je dan iets doen?

Welke signalen kan je opmerken?

Als familielid of vriend(in) ben je meestal minder in de nabije omgeving dan bijvoorbeeld een partner (of een ouder van een inwonend volwassen kind). Dan kan het soms wat langer duren vooraleer je snapt dat er 'iets niet klopt'.

Het is vaak niet onmiddellijk duidelijk dat je familielid of vriend(in) depressief is. Het is immers best mogelijk dat iemand zich gewoon een tijdje somber voelt, zonder dat er sprake is van depressie. Verder doen depressieve mensen vaak lange tijd pogingen om hun depressie te verbergen. De eerste signalen van depressie zijn dus niet eenvoudig om te interpreteren.
Meer over de signalen van depressie

Je zal waarschijnlijk merken dat je familielid of vriend(in) vaker en vaker 'afwezig' is. Soms figuurlijk, hij of zij is er 'niet echt bij'. Soms letterlijk, waarbij afspraken worden afgezegd of waarbij ze niet opdagen.

 
"Ik begreep er eerst niets van. We hadden een vrij hechte vriendinnengroep. Ze bleef zomaar weg en zette haar GSM uit. Ik stuurde een paar berichten om te vragen wat er aan de hand was. Na 5 berichten wilde ik het opgeven, maar toen kwam er plots antwoord. Of ik eens wilde langs komen...
- Lotte
"Kom, we gaan wandelen" zei mijn moeder. Ik volgde haar naar buiten en zwijgend liepen we het blokje om. Weg van de beklemmende muren voelde ik voor het eerst wat ruimte in mijn hoofd. En dan te bedenken dat als ze het me gevraagd had, ik wellicht neen had gezegd.
- Aisha

Kan je iets doen?

Een familielid dat altijd van de partij was. Vrienden door dik en dun, toch? Waar is hij of zij dan?

Het gaat echter niet goed met je familielid of vriend(in). Hij of zij heeft geen zin in de dingen waar jullie anders beide zo van konden genieten. Je vriend of vriendin is niet echt veranderd, maar de depressie maakt dat hij of zij nu de energie niet heeft om iets te ondernemen.

Maar misschien kan een huisbezoekje wel? Zie je het zitten om hem of haar even mee te nemen voor een wandeling? Of kan je een lekker ouderwets potje kaart spelen?

Heeft iemand geen zin om je te zien, dan moet je je daarbij neerleggen. Maar een 'teken van leven' geven door middel van een kort telefoontje, een e-mail of SMS kan toch heel wat betekenen. Misschien komt er niet onmiddellijk een reactie. Mogelijk later wel...

Verbondenheid gaat om meer dan de ‘leuke dingen’. Een hechte familieband of echte vriendschap kan zich ook tonen in de moeilijke momenten. Laat je dierbare niet vallen, steun hem of haar zodat je vroeg of laat de oude 'sprankel' samen ziet terugkomen.

Als je familielid of vriend(in) jouw uitgestoken hand echter nu niet aanneemt, dan kan je dat niet veranderen. Je kan enkel voor jezelf de balans opmaken of, en op welke manier, jij met het contact door wilt gaan. Afhankelijk van jullie relatie kan je daarover open communiceren. Jouw openheid kan misschien net het zetje zijn dat hij of zij nodig heeft.

Gaat het over iemand die alleenstaand is?

Wanneer je je ongerust maakt omdat je vreest voor zelfdoding, verwittig dan de huisarts, iemand van de familie die wel nog contact heeft of maak gebruik van Zelfmoord 1813.
Lees meer over depressie en zelfmoord