Info: 12 tot 15 jaar

Je bent tussen 12 en 15 jaar en je voelt je niet zo goed in je vel...

Wat is het verschil tussen een 'dipje' en je 'depressief' voelen?

dip of depressie

Net als volwassenen kunnen kinderen en jongeren zich soms even slecht in hun vel voelen of zich zorgen over iets maken. Het is heel normaal om je af en toe verdrietig of somber te voelen en vaak gaat dit snel terug over.

Soms blijven deze gevoelens iets langer duren. Je blijft je enkele dagen somber en down voelen en je hebt misschien niet zoveel zin meer om iets te doen. Alles wat je probeert lijkt even niet zo goed meer te helpen, maar na een paar dagen voel je je alweer beter. Dan spreken we van een dip.

Als deze sombere gevoelens niet zomaar overgaan, lang blijven duren (meerdere weken) en je hebt er veel last van, dan spreken we mogelijk van een 'depressie'. Om dat zeker te weten, contacteer je best samen met (één van) je ouders een dokter.

Wat is een depressie?

depressie

Een depressie is een soort ziekte waarbij iemand zich voor langere tijd verdrietig en somber voelt. Sommige mensen zijn dan ook heel moe en hebben geen zin meer in dingen die ze voordien leuk vonden. Vaak weet je zelf niet hoe het komt, het kan je 'overvallen'.

Een depressie duurt een hele tijd. Soms 3 maanden, soms een jaar of langer. In de meeste gevallen gaat een depressie voorbij.

Een depressie is niet uitzonderlijk. Ongeveer 1 tot 1,7 miljoen Belgen zullen tijdens hun leven een depressie doormaken. Dat is best veel.

Een depressie gaat vaak niet vanzelf over. Je hebt er dan hulp bij nodig. Dit kan door te gaan praten met iemand die je kan helpen om je depressie te overwinnen. Soms moeten mensen met depressie medicatie nemen.

Een depressie is niet besmettelijk, zoals griep. Als één van je ouders of vrienden depressief wordt of ooit vroeger depressief was, betekent dat niet dat jij die ziekte ook zal krijgen.

Meer uitleg en tips

Awel

Op de website van Awel vind je uitleg en tips over heel wat onderwerpen. Over thuis en familie, over school en vrienden, over jouw gevoelens, over pesten,…  Je kan ook met Awel chatten, bellen of mailen.

Awel

Op de Awel website vind je eveneens specifieke informatie over 'je slecht in je vel voelen', 'dipjes' en 'depressie': https://www.awel.be/themas/niet-goed-mijn-vel

NokNok

NokNok is dé site voor jongeren die zich goed in hun vel willen voelen.

NokNok

Op NokNok kan je je veerkracht versterken aan de hand van info, opdrachten en 4 knaltips.
De vier knaltips zijn:

  • Hoe bouw je een positief zelfbeeld op,
  • hoe stel je grenzen,
  • hoe zoek je steun bij vrienden
  • en op welke manier ontspan je?

Veerkracht NokNok

Bij NokNok kan je antwoorden vinden op je vragen over depressie: hoe depressie herkennen, waarom krijg je een depressie en wat kan je er aan doen:
https://www.noknok.be/vragen-over/depressie

Grip op je dip

Gripopjedip is een Nederlandse website specifiek voor jongeren die zich niet goed in hun vel voelen. Je vindt heel wat informatie over dipjes en depressie. Je leert wat het onderscheid is, wat de signalen zijn waar je kan op letten en wat oorzaken kunnen zijn. Je kan ook een online cursus volgen

Hier vind je heel wat tips. https://www.gripopjedip.nl/nl/Tips