Bezorgd om een ouder

Je bent als kind bezorgd om een ouder die depressief is...

Wat is een 'depressie'?

depressie bij een ouder

Een depressie is een soort ziekte waarbij iemand zich voor langere tijd verdrietig en somber voelt. Sommige mensen zijn dan ook heel moe en hebben geen zin meer in dingen die ze voordien leuk vonden. Vaak weten mensen zelf niet hoe het komt, het 'overvalt' hen.

Een depressie duurt een hele tijd. Soms 3 maanden, soms een jaar of langer. In de meeste gevallen gaat een depressie voorbij.

Een depressie is niet uitzonderlijk. Ongeveer 1 tot 1,7 miljoen Belgen zullen tijdens hun leven een depressie doormaken. Dat is best veel.

Een depressie gaat niet vanzelf over. Soms moeten mensen met depressie medicatie nemen. Best gaan ze ook met iemand praten die hen kan helpen om hun depressie te overwinnen.

Een depressie is niet besmettelijk, zoals griep. Als één van je ouders depressief wordt, betekent dat niet dat jij die ziekte ook zal krijgen.

Wat zijn de gevolgen voor jou?

Je ziet als kind dat één van je ouders anders doet dan anders. Dat kan best eng zijn als je niet helemaal snapt wat er aan de hand is. Iedereen kan wel eens een tijdje verdrietig, 'slecht gezind' of moe zijn. Maar nu blijft het veel langer duren...

Je mama of papa doen veel minder dan vroeger en ze hebben vaak geen zin om te praten. Of geen zin om met jou te spelen, of je te helpen bij je huiswerk. Er wordt minder voor je gezorgd en je krijgt misschien ook veel minder aandacht.

Je denkt mogelijk dat het jouw schuld is of je gaat heel erg voor je mama of papa zorgen. Je durft misschien niet veel vragen stellen omdat mama of papa dan verdrietig of kwaad wordt.

Maar weet dat de somberheid en het 'vreemde gedrag' van je mama of papa niets met jou te maken hebben. Het heeft te maken met de ziekte, de depressie. Als de depressie wat opklaart, dan wordt je mama of papa weer meer terug zoals vroeger.

In het filmpje van de 'Zwarte hond' van de Wereldgezondheidsorganisatie kan je misschien ook heel wat herkennen van de depressie bij je mama of je papa:

leven met een zwarte hond