Veel gestelde vragen

Hieronder een greep uit vragen die vaak gesteld worden over omgaan met iemand die depressief is. Deze rubriek zal verder aangevuld worden door nieuwe vragen die we krijgen.

FAQ

  • Moet je iemand met een depressie stimuleren om in beweging te komen?

    Het is een goed idee om iemand met een depressie te motiveren om iets van activiteit of beweging te doen. Je kan bijvoorbeeld voorstellen om samen een wandeling of fietstocht te maken.

    Maar let op dat je niet gaat eisen/pushen om iemand tot bewegen of sporten aan te zetten. Bij een depressie maakt een gebrek aan energie zelfs uit bed komen soms heel moeilijk. Dring dus niet aan wanneer de ander niet op je voorstel wilt ingaan. Wat niet betekent dat je het op een later moment niet opnieuw kan aanbieden.

    Raad de ander ook aan om bij de huisarts langs te gaan, moest dat nog niet gebeurd zijn.

  • Kan je iemand die depressief is best met rust laten?

    Het is belangrijk dat je iemand blijft betrekken bij dagelijkse activiteiten, zoals het afspreken met vrienden,…

    Bij een depressie voelt iemand zich juist heel alleen, het zelfbeeld is laag en de gedachte kan bestaan  dat niemand om hem/haar geeft. Dus een teken van leven geven via een vriendelijke sms of eens langsgaan… kunnen juist helpen.

    Misschien komt er door de depressie niet onmiddellijk reactie, of geraakt iemand niet op een afspraak. Probeer dit dan zonder oordeel te aanvaarden en neem later terug contact op.

  • Wat kan ik doen wanneer mijn depressieve partner geen hulp wil?

    Probeer in eerste plaats voor jezelf te zorgen en blijf doen wat goed voor jou is. Zoek zelf steun in je omgeving en blijf niet alleen met het probleem zitten. Praat er ook over met je huisarts.

    Je kan je partner wel aanmoedigen om hulp te zoeken, maar maak er geen strijdpunt van. Maak geen verwijten over de sombere stemming en het gebrek aan energie van hem of haar. Je kan echter wel aangeven dat je er gevolgen door ondervindt. Met een aantal zaken sta je er nu immers alleen voor.

    Laat ook weten wanneer je hiervoor hulp inschakelt. Bijvoorbeeld praktische hulp bij het huishouden, of psychologische hulp voor jezelf.

  • Waarom denkt iemand aan zelfmoord?

    Bij een depressie horen hele negatieve gedachten. Iemand kan zich dan waardeloos voelen en het idee hebben dat de depressie nooit meer over gaat. Achteraf gezien is het vaak een tijdelijke crisis, maar je kan op sommige momenten niet meer relativeren. Je stemming zit op een uiterst laag niveau, je twijfelt overal aan, hebt geen zelfvertrouwen meer of je hebt het gevoel dat anderen beter af zouden zijn zonder jou. Denken aan zelfmoord, of de enorme behoefte dat het lijden ophoudt, is niet zelden onderdeel van een depressie.

    Neem contact met de huisarts, een hulpverlener van je partner en/of met Zelfmoord 1813.

  • Wat moet je doen als iemand over zelfmoord spreekt?

    Het is een misvatting dat praten over zelfmoordgedachten iemand (meer) zou aanzetten tot zelfmoord. Als je partner hiermee bezig is, dan kan er beter openlijk over gepraat worden. Je kan luisteren en eventueel vragen of je iets kan doen om terug wat positiviteit te brengen.

    Maar je bent geen hulpverlener. Wanneer je denkt dat er een grote kans bestaat dat je partner zelfmoordplannen heeft of als hij of zij erg veel met de dood bezig is, schakel dan hulp in. Neem contact met de huisarts, een hulpverlener van je partner en/of met Zelfmoord 1813.