Zelfhulp: 12 tot 15 jaar

Je bent tussen 12 en 15 jaar en je voelt je niet zo goed in je vel. Wat kan je zelf doen?

zelfhulp

Enkele mogelijkheden
(gedeeltelijk gebaseerd op pratenonline.nl)

Praat erover

Wanneer je je slecht voelt, is het altijd goed om daar met iemand die je kent, over te spreken. Praten helpt. Je gevoelens delen lucht op en maakt soms dat ze minder zwaar wegen. Je kan met vrienden spreken, misschien herkennen ze jouw gevoelens wel en kunnen ze jou tips geven?

Probeer ook met een volwassene die je vertrouwt te spreken. Dat kunnen jouw ouders zijn, maar evengoed een zorgcoördinator of vertrouwensleerkracht op school.

Zoek afleiding

Denk eens na over dingen die je leuk vindt (of vond) om te doen, of dingen waar je rustig en ontspannen van wordt. Misschien hou je wel van iets creatiefs doen zoals tekenen, of muziek luisteren?

Zelfs al heb je niet echt veel zin, dan kan het toch helpen om af te spreken met vrienden of vriendinnen of om buiten te komen in de open lucht of de natuur. Vaak voel je je nadien wat beter.

Negatieve gevoelens niet vermijden

Mensen hebben vaak de neiging om negatieve gevoelens te willen gaan vermijden. Dit is heel logisch, want het is niet leuk om deze gevoelens te ervaren. Nochtans is dit geen goede strategie, want dit maakt net dat je je angstiger of depressiever zal gaan voelen.

Hoe dit werkt, kan je zien in het volgende filmpje van Minddistrict:

video omgaan negatieve gevoelens

Probeer een vast dagritme aan te houden

Wanneer je nog maar weinig zin hebt om dingen te doen en het moeilijk vindt om tijdig op te staan, dan kan het dat je niet meer tot een vast dagritme komt. Dit kan een vicieuze cirkel worden, waarbij je steeds minder mensen ziet en steeds minder gaat doen...

Als je je rot voelt is het net heel erg belangrijk om een vaste dagstructuur aan te houden in jouw leven. Zorg er voor om dagelijks op een vast tijdstip op te staan en op tijd te gaan slapen. Probeer om op regelmatige tijdstippen te eten en voldoende te ontspannen. 

Beïnvloed je gevoel met je gedachten

Je gedachten hebben een invloed op hoe je je voelt. Wanneer je probeert positiever of meer 'realistisch' te denken, dan zal dit een positieve invloed hebben op je gevoelens. Probeer te focussen op wat er wel nog leuk is of op wat je goed gedaan hebt. Bekijk onderstaand filmpje van Studio 33:

helpende gedachten

Als je je neerslachtig en depressief voelt, kan dit moeilijker zijn. Daarom kan je proberen om dagelijks een leuke gedachte over jezelf te bedenken, of actief te letten op positieve dingen die je die dag meegemaakt hebt. Schrijf de kleine dingen die je wel goed hebt gedaan eens op, of geef jezelf een complimentje.

Experimenteer met je ademhaling

Focussen op je ademhaling kan een zeer  goede manier zijn om minder stil te staan bij hoe slecht je je voelt. Je hoeft niets speciaals te doen: gewoon aandachtig stilstaan bij je ademhaling en deze volgen kan je helpen om in het hier-en-nu te blijven. Gebruik onderstaand filmpje van de Relaxacademie ter inspiratie:

3 minuten ademruimte

Je kan ook experimenteren met langer proberen uit te ademen, dit helpt vaak om stress en spanning los te laten.

Dagboek

Sommige mensen houden een dagboek bij om piekergedachten letterlijk weg te schrijven, of om hun gedachten te ordenen. Dat kan helpen om je beter te voelen.

Jezelf testen?

Veerkrachttest

Wat is veerkracht?

Veerkracht NokNok

Op NokNok kan je nagaan hoe veerkrachtig je bent door het invullen van een vragenlijst. Je krijgt na het invullen onmiddellijk tips die bij jou passen om je beter in je vel te voelen.
Je moet wel inloggen om de test te kunnen doen. Jezelf registreren op NokNok doe je hier

Meer over veerkracht en wat meet de test?
https://www.noknok.be/wat-is-veerkracht/wat-meet-de-veerkrachttest

Zelftest: hoe ernstig is je dip?

Voel je je neerslachtig, somber en slecht in je vel? Geraak je maar moeilijk uit je dip? Dan kan je op de website van Grip op je Dip een zelftest doen, om in te schatten hoe ernstig je dip is. Je krijgt nadien ook advies over wat je kan doen.
https://www.gripopjedip.nl/nl/Diptest/

Boekentips

Hoe kom ik van die sombere gedachten af? 

https://www.swpbook.com/boeken/20/help-en-doeboeken-vanaf-12-jaar/1552/hoe-kom-ik-van-die-sombere-gedachten-af

De Genezing van de Krekel

Ik kan het (niet)