Hoe werkt het?
De stap zetten naar hulpverlening is helemaal niet vanzelfsprekend. Het is dus normaal als je twijfels hebt over het al dan niet starten met psychotherapie. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst de helft van de mensen met een depressie meer dan een jaar wacht om hulp te zoeken. En dit terwijl er dus effectieve hulp mogelijk is: zet dus de stap! Spreek erover met je partner, een vriend of je huisarts.
Professionele begeleiding bij depressie kan heel erg verschillen van persoon tot persoon. Belangrijk om te weten is dat de ‘beste’ hulpverlener of de ‘beste’ therapie niet bestaat: wat werkt voor jou, werkt niet altijd voor iemand anders en omgekeerd. Essentieel daarbij is of je een ‘klik’ ervaart met je hulpverlener na een paar gesprekken. Oordeel dus niet te snel, maar na een paar gesprekken zou je voldoende vertrouwen en veiligheid moeten voelen om te praten. Indien dit niet het geval is, breng dit dan gerust ter sprake. Zo kan je samen zoeken naar een oplossing.
Elke vorm van begeleiding biedt een eigen aanpak, maar aan de basis liggen steeds een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Elke begeleiding wil hoop en steun bieden in een moeilijke periode. Er wordt gestreefd naar een vertrouwensrelatie. Je zoekt samen naar de factoren die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan of voortbestaan van je depressieve klachten. Vervolgens ga je samen op zoek naar andere manieren om met je problemen om te gaan.
Je huisarts kan steeds het eerste aanspreekpunt zijn als je depressieve klachten hebt. Hij/zij kan een diagnose stellen, je ondersteunen en eventueel medicatie voorschrijven. Je huisarts kan je ook verwijzen naar bijkomende hulpverlening.