Verwijsmogelijkheden

Wat zijn verwijsmogelijkheden voor ouders wanneer je kind depressief is?

verwijsmogelijkheden

Je huisarts of CLB-medewerker kan en zal zeker mee op zoek gaan naar gepaste hulp voor je zoon/dochter.

Heb je zelf vragen rond hoe je je kind met een depressie goed kunt ondersteunen, kan je terecht bij een opvoedingswinkel in je buurt. Zij kunnen je adviezen geven en waar nodig je doorverwijzen naar meer gespecialiseerde hulp.

Meer mogelijkheden

Hierbij een aantal plekken waar je kind, afhankelijk van de leeftijd, ook steeds terecht kan:

Awel

Als je kind vragen heeft of zijn verhaal kwijt wil dan kan het altijd chatten of telefoneren met AWEL. Op deze website kan je ook gebruik maken van een forum. Er komt geen vermelding in de geschiedenis van de internetbrowser en het telefoonnummer wordt ook niet vermeld op de telefoonrekening. Je kind kan dus echt volledig anoniem chatten of bellen.

CLB

Jij of je kind kan zelf ook een gesprek aanvragen met iemand van het Centrum voor Leerlingen Begeleiding (CLB) dat verbonden is met de school. Zij zullen vragen altijd vertrouwelijk behandelen.

Vertrouwensleerkracht

Op sommige scholen kunnen kinderen/jongeren beroep doen op een vertrouwensleerkracht (soms 'groene leerkracht' genoemd) of op een leerlingenbegeleider.

JAC

Jongeren kunnen contact opnemen met een JAC (Jongeren Advies Centrum, voor jongeren tussen 12 en 25 jaar). Op hun website vind je informatie en je kan ook anoniem met hen chatten.

TEJO

Jongeren kunnen ook langs gaan bij TEJO. TEJO biedt hulpverlening aan jongeren tussen 10 en 20 jaar, kortdurend, onmiddellijk, anoniem, en gratis.

Psycholoog en CGG

Soms is er meer hulp nodig en zullen jullie een beroep moeten doen op een privé psycholoog of een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg. Vraag na bij je huisarts.

Meer informatie CGG, vind je op