Info: bezorgd om een vriend(in)

Als kind of jongere maak je je zorgen over een vriend(in) met sombere buien...

vriend(in) met sombere buien

Merk je dat één van je vrienden precies nergens meer zin in heeft en snel boos wordt? Of is je vriendin heel vaak triest, en lijkt ze geen energie meer te hebben voor haar favoriete hobby? Duurt dit allemaal al een hele tijd? Dan zou het kunnen dat die vriend of vriendin worstelt met een depressie.

Wat is een depressie?

Een depressie is een soort ziekte waarbij iemand zich voor langere tijd verdrietig en somber voelt. Sommige mensen zijn dan ook heel moe en hebben geen zin meer in dingen die ze voordien leuk vonden. Vaak weten mensen zelf niet hoe het komt, het 'overvalt' hen.

Een depressie duurt een hele tijd. Soms 3 maanden, soms een jaar of langer. In de meeste gevallen gaat een depressie voorbij.

Een depressie is niet uitzonderlijk. Ongeveer 1 tot 1,7 miljoen Belgen zullen tijdens hun leven een depressie doormaken. Dat is best veel.

Een depressie gaat niet vanzelf over. Soms moeten mensen met depressie medicatie nemen. Best gaan ze ook met iemand praten die hen kan helpen om hun depressie te overwinnen.

Dip of depressie?

Iedereen kan zich eens slecht in zijn vel voelen of zich zorgen over iets maken. Dit is heel normaal en vaak gaat dit snel weer over. Soms blijven deze gevoelens iets langer duren. Je blijft je somber en down voelen en je hebt misschien niet veel zin meer om iets te doen. Alles wat je probeert, lijkt even niet zo goed meer te helpen maar na een paar dagen voel je je weer beter. We spreken van een dip.

Als deze gevoelens niet zomaar overgaan, enkele weken blijven duren en je hebt er veel last van, dan spreken we mogelijk van een depressie. Om dat zeker te weten, contacteer je best een dokter.

Wat kan iemand allemaal voelen, ervaren  of denken als die last heeft van een depressie?

  • je vriend(in) is neerslachtig, verdrietig, somber, huilerig.
  • je vriend(in)heeft geen plezier meer in dingen die hij/zij voorheen graag deed.
  • je vriend(in) eet veel minder of net veel meer, hij/zij is afgevallen of juist aangekomen.
  • je vriend(in) kan moeilijk in slaap komen of slaapt net heel veel.
  • je vriend(in) lijkt erg nerveus en rusteloos of andersom veel trager dan voorheen zodat het jou en anderen gaat opvallen.
  • je vriend(in)is moe en heeft nergens energie voor.
  • je vriend(in) voelt zich niets waard of heeft uitzonderlijk veel schuldgevoelens.
  • je vriend(in) heeft moeite om zich te concentreren, helder te denken en besluiten te nemen.
  • je vriend(in) heeft het gevoel dat hij of zij beter dood zou zijn of denkt aan zelfdoding.
  • alle bovenstaande klachten duren 3 weken of langer.

Iemand  hoeft geen last te hebben van al deze symptomen om toch aan een depressie te lijden.

In het filmpje van de 'Zwarte hond' van de Wereldgezondheidsorganisatie kan je misschien ook heel wat herkennen van de depressie bij je vriend(in):

leven met een zwarte hond