Hoe ervaar je een depressie?

play video

Kenmerken van depressie*

Een depressie beïnvloedt heel je leven. Je voelt je somber, 'leeg' of verdrietig. Je hebt geen plezier meer in dingen die je voorheen graag deed. Je verliest interesse in je werk, je gezin, je vrienden,... Depressie maakt het moeilijk voor je om je dagelijkse leven aan te houden.
* De hieronder genoemde kenmerken hebben betrekking op 18 jaar en ouder.

Bij een depressie heb je in ieder geval last van één van de volgende twee belangrijke verschijnselen, gedurende minimaal 2 weken:

  1. Je bent bijna elke dag neerslachtig, verdrietig, ongelukkig, somber,... en dit gedurende het grootste deel van de dag.
  2. Je hebt veel minder of geen plezier meer in dingen die je voorheen graag deed.

Daarnaast heb je minstens last van meer dan één van de volgende klachten:

  1. Je voelt je moe en futloos en je hebt weinig energie. Je vindt geen reden waarom je zo moe bent.
  2. Je hebt problemen met slapen. Je kan moeilijk in slaap komen of je slaapt net heel veel.
  3. Je hebt geen zin meer om te eten of je eet juist heel veel. Daardoor verlies je gewicht of word je net zwaarder.
  4. Je voelt je waardeloos en je kan last hebben van uitzonderlijk veel schuldgevoelens.
  5. Je hebt moeite om je te concentreren, helder te denken en besluiten te nemen.
  6. Je gaat trager bewegen of je wordt net rustelozer en je kan niet stilzitten.
  7. Je krijgt het gevoel dat je beter dood zou zijn of je denkt mogelijk aan zelfdoding.

Bijkomend zijn er ook vaak diverse lichamelijke klachten.

 
Elke dag was een opgave. Het leek een berg waar ik nooit zou over geraken. Ik voelde me uitgeput, maar wist niet waarom. Ik zat uren te piekeren, maar dat leidde nergens naartoe.
- Martine
Mijn levenslust was weg. Als ik me liet gaan, dan wilde ik alleen maar slapen. Ik had nergens nog zin in en daarover voelde ik me schuldig. Het was of ik iedereen in de steek liet...
- Thomas

Impact op je leven

Depressie is niet hetzelfde als 'een dip hebben', je enkele dagen somber voelen of overspannen zijn. Daar heeft iedereen wel eens last van. Vaak is er dan een duidelijk verband met een negatieve gebeurtenis in je leven (een conflict, pech, verlies, ziekte,...). Maar een dip, overspannenheid of burn-out tasten niet alle levensdomeinen gedurende een lange tijd aan.
Meer over overspanning, burn-out en depressie

Bij een lichte depressie heb je last van de hogergenoemde klachten gedurende minstens 2 weken. Maar met enige moeite slaag je er wel in om de meeste dagelijkse bezigheden nog te blijven doen. Lichte depressies gaan vaak vanzelf weer over.

Bij een ernstige depressie worden de klachten steeds erger. De depressie heeft een zware impact op je leven. De dagelijkse activiteiten lukken niet meer of lopen zeer moeilijk. Bij een ernstige depressie heb je doorgaans hulp nodig om er terug bovenop te komen.

Bij zeer ernstige depressies kan je aan zelfmoord beginnen denken als 'de enige uitweg'. Mensen overwegen zelfmoord doorgaans niet omdat ze niet meer willen leven, maar eerder omdat ze niet meer willen leven op deze manier. Een andere manier zien ze echter tijdelijk niet meer zitten.
Denk je aan zelfmoord? Neem contact op met Zelfmoord 1813

Toch val je niet samen met een depressie. Je persoon verdwijnt er niet door. De depressie 'vergezelt' je heel de dag (zie video), maar fundamenteel blijf je wie je bent. Ondanks de depressie zal je sommige zaken waardevol en belangrijk blijven vinden.

Het is belangrijk om depressie tijdig te (h)erkennen. Om er niet alleen mee te blijven zitten en hulp te zoeken. Want een depressie hoeft niet te blijven duren...
Lees enkele herstelverhalen

  Aanmelden online zelfhulp

  Aanmelden online begeleiding