Veel gestelde vragen

Hieronder een greep uit vragen die vaak gesteld worden over het herstellen van een depressie. Deze rubriek zal verder aangevuld worden door nieuwe vragen die we krijgen.

FAQ

  • Als de medicatie niet onmiddellijk werkt of ik heb lastige bijwerkingen, stop ik er dan best mee?

    De meeste soorten antidepressiva of medicatie hebben geen onmiddellijk effect. Het duurt 3 tot 6 weken vooraleer het effect echt voelbaar wordt. Ook treden er soms bij de start lastige bijwerkingen op zoals zweten, maagklachten, onrust… Deze gaan meestal voorbij. We raden daarom aan om de medicatie minstens 2 maanden te proberen. Bespreek het wel regelmatig met je arts.

  • Betekent naar een hulpverlener stappen dat je echt gek bent?

    Neen. Ten eerste is een depressie iets dat iedereen kan overkomen. De mensen die in de wachtzaal bij een psychiater of andere hulpverlener zitten, zijn niet gek en zijn ook gewoon mensen die je ergens op straat kan tegenkomen. Ten tweede is het juist heel slim om op tijd hulp te zoeken bij je moeilijkheden of bepaalde psychologische klachten. Zo kan je samen zoeken naar oplossingen of manieren om met problemen om te gaan.

    Eigenlijk is het te gek om los te lopen: over psychische problemen wordt amper gepraat, terwijl één op vier personen in België er mee te maken krijgt.

  • Bij een depressie moet je vooral rusten, toch?

    Vaak zorgt een depressie ervoor dat je weinig energie hebt, je moe voelt en soms ook overdag veel slaapt. Om te herstellen is het echter belangrijk dat je met kleine stapjes probeert om terug een aantal dingen te ondernemen en meer actief te worden. Enkel rusten zal niet helpen om je beter te voelen.

    Het is wel belangrijk om haalbare stappen te zetten en je inspanningen te doseren. Stel dus geen te hoge eisen aan jezelf.

  • Wat is de beste therapie om uit een depressie te komen?

    De 'beste therapie' bestaat spijtig genoeg niet. Net omdat depressie verschillende oorzaken kan hebben en we vaak zelfs niet kunnen vaststellen wat de oorzaken zijn.

    Herstellen van een depressie is dus altijd een beetje een zoektocht naar waar je het meeste baat bij hebt. Professionele ondersteuning kan zeker een belangrijke bijdrage leveren, maar daarnaast vinden vele mensen ook steun bij andere hulpbronnen. Op deze website kan je een aantal mogelijkheden vinden.

  • Ik val altijd weer terug in een depressie. Is er voor mij dan geen hoop meer om depressies definitief te overwinnen?

    Sommige mensen hervallen inderdaad regelmatig in depressie. Dat kan erop wijzen dat je op sommige punten kwetsbaarder bent dan anderen. Dat je bijvoorbeeld meer last hebt van tegenslagen of negatieve ervaringen dan anderen.

    Herval gebeurt echter doorgaans niet van het ene moment op het andere. Voordien zijn er al signalen die herval aankondigen. Het komt er dan op aan om die signalen ernstig te nemen en ze niet te negeren.

    Het kan ook van belang zijn om nieuwe gewoontes aan te leren. Als je bijvoorbeeld de neiging hebt om snel 'te veel hooi op je vork te nemen', dan kan het een blijvend aandachtspunt zijn om evenwicht te behouden tussen inspanning en ontspanning. 

    Eigenlijk gaat het niet om 'overwinnen', maar om het leren omgaan met je kwetsbaarheden.

  • Ik voel me vaak niet begrepen door mijn hulpverlener. Wat kan ik dan doen?

    Het is van groot belang dat je een vertrouwensband hebt met je hulpverlener. Met andere woorden: 'het moet klikken'. Soms komt dat pas na verloop van tijd.

    Maar als je aanhoudend aanvoelt dat jullie naast elkaar doorpraten of dat je je niet begrepen voelt, dan hoef je dat niet te accepteren. Laat horen wat je dwarszit en bekijk of jullie eruit geraken. Is dat niet het geval, dan zoek je beter een andere hulpverlener op.