Zelfhulp: 8 tot 11 jaar

Je bent tussen 8 en 11 jaar en je voelt je niet zo goed in je vel. Wat kan je zelf doen?

praten helpt

Wanneer je je slecht voelt, dan is het altijd goed om daar met iemand die je kent over te spreken. Begrepen en gesteund worden door mensen in jouw omgeving, kan al een heel verschil maken.

Je kan met vrienden spreken, misschien hebben zij wel tips voor jou over wat je kan doen als je je slecht in je vel voelt.

Als je vragen hebt, of met iemand wil spreken in alle vertrouwen, dan kan je op verschillende plaatsen terecht, bijvoorbeeld bij Awel of bij CLBchat (Centrum Leerlingen Begeleiding). Het kost niets en je hoeft je naam niet zeggen.

Maar het is belangrijk dat je ook spreekt met een volwassene die je vertrouwt. Die kan immers mee met jou nadenken over wat er verder kan gebeuren om jou verder te helpen.

Het beste spreek je met je ouders of andere familieleden waar je je goed bij voelt. Bijvoorbeeld grootouders of een oom/tante.

Maar als die stap een beetje moeilijk is, kan je op school ook spreken met de vertrouwensleerkracht (soms 'groene leerkracht' genoemd) of met een leerlingenbegeleider van het CLB.

Boekentips

De Depressie Survivalgids

Wat kun je doen als je teveel piekert? 

De baas van de piekerfabriek