Boeken over depressie

Gemiddeld krijgt één op vijf mensen gedurende hun leven te maken met een depressie. Getuigenissen van diegenen die dit doormaakten en hun hulpverleners kunnen een breder perspectief bieden. Een selectie van recente literatuur...

'Diagnose Depressie'

Titel: Diagnose Depressie
Auteurs: Robert Schoevers en Selma Parmentier
Korte inhoud: In dit heldere en toegankelijke boek, geschreven door een psychiater en een patiënt, belicht ieder vanuit zijn eigen perspectief de medische en de persoonlijke kant van depressie voor een groot publiek.

diagnose depressie

Eén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met een stemmingsstoornis zoals depressie. Depressie is wereldwijd een van de belangrijkste aandoeningen als het gaat om ziektelast voor individu en samenleving. Huidige behandelingen zijn effectief, maar ondanks verrassende nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen is volledig herstel nog altijd niet voor iedereen haalbaar. Zelfmoordgedachten komen bij depressie vaak voor en suïcide is een belangrijke doodsoorzaak.

Hoewel de openheid over psychiatrische aandoeningen de afgelopen jaren is toegenomen, leven er nog altijd veel vragen over behandelingen en uitkomsten. Want wat is depressie nu eigenlijk? Hoe ziet de behandeling eruit? Hoe ga je om met suïcidaliteit? Wat gebeurt er tijdens een psychiatrische opname? Kan depressie worden voorkomen? Welke nieuwe en experimentele behandelingen komen eraan?

In dit heldere en toegankelijke boek, geschreven door een psychiater en een patiënt, belicht ieder vanuit zijn eigen perspectief de medische en de persoonlijke kant van depressie voor een groot publiek.

'Gebroken wilskracht'

Titel: Gebroken wilskracht
Auteur: Jeffrey Wijnsberg
Korte inhoud: Aan de orde komen thema's als depressie en onderliggende oorzaken, zelfmoord, angsten, hypochondrie, acceptatie, vooroordelen, de buitenwacht en preventie. Depressie wordt als een ziekte opgevat, met als belangrijkste kenmerk een gebroken wilskracht. In dit dunne boekje worden zeer veel onderwerpen op een deskundige wijze op een luchtige manier aan de orde gesteld. Het is een voortreffelijke en unieke aanvulling op de vele literatuur over depressies.

gebroken wilskracht

Een depressie: het is psychische volksziekte nummer één. Een aandoening die ook wel schuilgaat achter benamingen als overspannenheid, burn-out en surménage of zoals vroeger werd gezegd: een zenuwinzinking. Mensen die onder een depressie lijden zijn vaak jarenlang uitgeschakeld,vooral omdat een effectieve behandeling achterwege blijft. Aan de patiënt is, zo op het eerste oog, weinig verkeerds te ontdekken en hij wordt daarom door de buitenwacht met wantrouwen aanschouwd. Maar het depressieve lijden is een ernstig lijden vooral omdat er sprake is van wilsverlamming: de patiënt kan helemaal niets uitrichten omdat de hersenen zijn vermogen tot handelen hebben uitgeschakeld.

Psycholoog Jeffrey Wijnberg is niet alleen professioneel deskundig, maar ook ervaringsdeskundig; hij weet wat het is om een depressie door te maken. Het slechte nieuws is dat een depressie levensontwrichtend is voor alles en iedereen. Het goede nieuws is dat een depressie te genezen is. Pillen en praten is het moderne devies. Maar Wijnberg weet als geen ander dat er meer bij komt kijken om uit de diepe depressieve put weer te herrijzen als gezond mens.

'Demonen van de middag'

Titel: Demonen van de middag
Auteur: Andrew Solomon
Korte inhoud: Persoonlijk relaas over depressie

demonen van de middag

'Demonen van de middag' is een ontroerend, persoonlijk, openhartig maar ook zeer informatief boek over depressie, dat de status van standaardwerk verwierf en dat het dus alleszins verdient om weer leverbaar te zijn.

Andrew Solomon beschrijft niet alleen op prachtige wijze zijn eigen depressie, hij overstijgt het individuele perspectief door ook over het lot van anderen te schrijven - de ervaringen van mensen in andere tijden en culturen.

Solomon laat zien hoe moeilijk het is om depressie te definiëren. De verschillende soorten medicatie komen aan bod, evenals de therapeutische behandelmethoden en de effecten die de ziekte op een mensenleven kan hebben.

Een belangrijk en adembenemend boek.

'Depressief? Loser!'

Titel: Depressief? Loser!
Auteur: Riadh Bahri
Korte inhoud: Persoonlijk relaas over depressie van de bekende VRT-reporter.

Depressief? Loser!

Op het scherm was Riadh Bahri een gevatte VRT-reporter met een brede glimlach, een geslaagde jongeman in de fleur van zijn leven. Buiten beeld kampte Riadh echter met een slopende depressie. Overmand door verdriet sloot hij zich vaak urenlang huilend op in een donker toilet. Uiteindelijk stopte hij met werken, lag enkel nog in bed, waste zich niet en at nauwelijks. De schaamte was enorm. Een depressie is toch voor zwakkelingen?

De wanhoop nabij nam Riadh de moedige beslissing om de wereld te tonen hoe een depressie zich meester maakt van je leven. Hij filmde zichzelf en hield er een rauw dagboek op na. Een beklijvend relaas dat recht naar de keel grijpt.

Naast de dagboekfragmenten lees je in Depressief? Loser! hoe Riadh vandaag terugkijkt op zijn donkerste dagen. Treffend en inspirerend beschrijft hij hoe hij de draad van zijn leven opnieuw oppakt, stap voor stap...

'Manisch depressief'

Titel: Manisch depressief
Auteurs: Pascal Sienaert & Els D.
Korte inhoud: Een gids voor patiënt, omgeving en hulpverlener.

manisch depressief

Hoe omgaan met een bipolaire stoornis: een patiënt en een psychiater vertellen.

Een manisch-depressieve stoornis komt vaak voor en kent een langdurig verloop. Recent onderzoek opent nieuwe perspectieven voor mensen met een bipolaire stoornis, onder meer dankzij een beter afgestemde behandeling waarin een psychotherapeutische begeleiding en geneesmiddelen hand in hand gaan.

In dit boek nemen een psychiater en een ervaringsdeskundige beurtelings het woord. Het resultaat is een bijzonder informatief boek over de jongste stand van het onderzoek, gekoppeld aan een beklijvend verhaal.

Manisch-depressief biedt een antwoord op de belangrijkste vragen van patiënten, familie en hulpverleners. Hoe is het om manisch-depressief te zijn? Wat kun je doen als iemand uit je omgeving aan een bipolaire stoornis lijdt? Welke geneesmiddelen en welke soorten psychotherapie zijn er voorhanden? En kun je helemaal genezen van een bipolaire stoornis?

'Zonnen in de regen'

Titel: Zonnen in de regen
Auteur: Gweneth Lewis
Korte inhoud: Persoonlijk relaas over depressie.

zonnen in de regen

Elk ernstig geval van depressie is een moordzaak. Je oude ik is verdwenen en vervangen door een schim die geen enkel plezier meer beleeft aan eten, praten of andere bezigheden waar je je normaal gesproken mee vermaakt. Je wordt een lijkenzak. Het verplaatsen van een stapel boeken kan dagen in beslag nemen omdat de dingen in de kamer een sterkere wil hebben dan jij. Je bent zowel het lijk als de detective. Zonder alibi -- werk, een sociaal leven -- kun je geen kant meer op. Het is jouw taak om uit te zoeken welk deel van jezelf is overleden enn waarom het dood moest.''

Gwyneth Lewis schreef 'Zonnen in de regen' in de hoop dat anderen er troost en bemoediging aan ontlenen. Ze schreef het boek dat ze zelf nodig had toen ze een depressie doormaakte, op basis van dagboekfragmenten, flarden uit boeken die ze las, gedichten, verhalen uit de krant, anekdotes, alles waardoor ze zich minder rot ging voelen. Vrolijk stemmend is het resultaat, poëtisch en praktisch -- een kersenboom die hartje winter bloeit.

'Depressie op zijn kop'

Titel: Depressie op zijn kop
Auteur: Cathelijne Wildervanck
Korte inhoud: Cathelijne Wildervanck geeft praktisch en met humor inzicht in hoe je de balans in je brein kunt kantelen om daarmee een andere afslag te nemen, en hoe je de veranderbaarheid van je brein vóór je kunt gaan laten werken. En vooral: hoe dat je levensgeluk ten goede zal komen!

depressie op zijn kop

Ruim een miljoen Nederlanders slikt antidepressiva en een veel groter aantal mensen voelt zich geregeld in een ongezonde mate niet tevreden of niet gelukkig. Als je depressief of somber bent, zit je in een vicieuze cirkel; je brein voedt de depressie. Dit boek is erop gericht je te laten zien hoe je brein werkt, hoe stemming ontstaat en hoe je daar zelf meer leiding in kunt nemen.

Vanuit de neuropsychologie weten we inmiddels dat je brein het liefst een rotonde maakt van de meest gebruikte stemming. Als een veel gebruikte stemming er eentje is van somberheid, neerslachtigheid of opgebrand voelen, dan vind je maar moeilijk weer een nieuwe afslag.

Cathelijne Wildervanck geeft praktisch en met humor inzicht in hoe je de balans in je brein kunt kantelen om daarmee een andere afslag te nemen, en hoe je de veranderbaarheid van je brein vóór je kunt gaan laten werken. En vooral: hoe dat je levensgeluk ten goede zal komen!

'PAAZ'

Titel: PAAZ
Auteur: Myrthe Van Der Meer
Korte inhoud: Persoonlijk relaas (met humor). Myrthe van der Meer (pseudoniem, 1983) werkte als redacteur toen ze na een burn-out vijf maanden lang op een paaz opgenomen werd. Over deze ervaring schreef ze haar debuut PAAZ.

PAAZ

'Heb ik dan nooit een normale dag gehad? Ja, de momenten tussen de depressies en dat bijna extatische gevoel van geluk in. Maar ik ben altijd op doorreis, van down naar up en weer terug. Dat die depressieve kant een probleem is snap ik, maar als nu ook alles boven de streep een probleem is... Wanneer ben ik dan géén probleem? Wanneer ben ik dan géén risico, geen belasting voor de mensen om mij heen? Wie ben ik dat ik zo mag zijn?'

Als Emma enthousiast naar het laatste gesprek met haar psychiater gaat, gebeurt er iets wat ze niet helemaal had voorzien; haar psychiater is verdwenen, de vervanger weet niets van een eindgesprek en voor het einde van de dag is ze opgenomen op de paaz; de psychiatrische afdeling van het algemeen ziekenhuis. Alweer.

Aangezien deze nieuwe paazvakantie wel een vergissing moet zijn, gaat Emma in het doolhof van pillen, psychiaters en medepatiënten op zoek naar een verklaring. Want als je niet ziek bent, hoef je toch ook niet beter te worden? Als de verklaring in de vorm van een nieuwe diagnose lijkt te komen, begint ze zich echter af te vragen of ze die wel wil weten; want wat als je je eigen waarnemingen en gedachten niet meer kunt vertrouwen, en je grootste vijand niet in de buitenwereld zit, maar in je eigen hoofd?