Zelfhulp: 16 tot 18 jaar

Je bent tussen 16 en 18 jaar en je voelt je niet zo goed in je vel. Wat kan je zelf doen?

Enkele mogelijkheden
(gedeeltelijk gebaseerd op pratenonline.nl)

praten helpt

Praat erover

Wanneer je je slecht voelt, is het altijd goed om daar met iemand die je kent, over te spreken. Praten helpt. Je gevoelens delen lucht op en maakt soms dat ze minder zwaar wegen. Je kan met vrienden spreken, misschien herkennen ze jouw gevoelens wel en kunnen ze jou tips geven?

Probeer ook met een volwassene die je vertrouwt te spreken. Dat kunnen jouw ouders zijn, maar evengoed een zorgcoördinator of vertrouwensleerkracht op school.

Zoek afleiding

Denk eens na over dingen die je leuk vindt (of vond) om te doen, of dingen waar je rustig en ontspannen van wordt. Misschien hou je wel van iets creatiefs doen zoals tekenen, of muziek luisteren?

Zelfs al heb je niet echt veel zin, dan kan het toch helpen om af te spreken met vrienden of vriendinnen of om buiten te komen in de open lucht of de natuur. Vaak voel je je nadien wat beter.

Negatieve gevoelens niet vermijden

Mensen hebben vaak de neiging om negatieve gevoelens te willen gaan vermijden. Dit is heel logisch, want het is niet leuk om deze gevoelens te ervaren. Nochtans is dit geen goede strategie, want dit maakt net dat je je angstiger of depressiever zal gaan voelen.

Hoe dit werkt, kan je zien in het volgende filmpje van Minddistrict:

video omgaan negatieve gevoelens

Probeer een vast dagritme aan te houden

Wanneer je nog maar weinig zin hebt om dingen te doen en het moeilijk vindt om tijdig op te staan, dan kan het dat je niet meer tot een vast dagritme komt. Dit kan een vicieuze cirkel worden, waarbij je steeds minder mensen ziet en steeds minder gaat doen...

Als je je rot voelt is het net heel erg belangrijk om een vaste dagstructuur aan te houden in jouw leven. Zorg er voor om dagelijks op een vast tijdstip op te staan en op tijd te gaan slapen. Probeer om op regelmatige tijdstippen te eten en voldoende te ontspannen. 

Beïnvloed je gevoel met je gedachten

Je gedachten hebben een invloed op hoe je je voelt. Wanneer je probeert positiever of meer 'realistisch' te denken, dan zal dit een positieve invloed hebben op je gevoelens. Probeer te focussen op wat er wel nog leuk is of op wat je goed gedaan hebt. Bekijk onderstaand filmpje van Studio 33:

helpende gedachten

Meer uitgebreide info krijg je via deze video 'Van angst naar vertrouwen' van Eveline Tromp:
https://www.youtube.com/watch?v=llKxn5Hf8LE

Als je je neerslachtig en depressief voelt, kan dit moeilijk zijn. Daarom kan je proberen om dagelijks een leuke gedachte over jezelf te bedenken, of actief te letten op positieve dingen die je die dag meegemaakt hebt. Schrijf de kleine dingen die je wel goed hebt gedaan eens op, of geef jezelf een complimentje.

Experimenteer met je ademhaling

Focussen op je ademhaling kan een zeer  goede manier zijn om minder stil te staan bij hoe slecht je je voelt. Je hoeft niets speciaals te doen: gewoon aandachtig stilstaan bij je ademhaling en deze volgen kan je helpen om in het hier-en-nu te blijven. Gebruik onderstaand filmpje van de Relaxacademie ter inspiratie:

3 minuten ademruimte

Je kan ook experimenteren met langer proberen uit te ademen, dit helpt vaak om stress en spanning los te laten.

Dagboek

Sommige mensen houden een dagboek bij om piekergedachten letterlijk weg te schrijven, of om hun gedachten te ordenen. Dat kan helpen om je beter te voelen.

Apps om jezelf te helpen

hulp apps

De gevoelsthermometer

Stilstaan bij je eigen gevoelens en erover praten  met anderen is heel belangrijk.

Een app die je daarbij goed kan helpen is de gevoelsthermometer. Hierin kan je elke dag aanduiden hoe je je voelde en er bij schrijven wat er gebeurde, wat je dacht, … Een soort dagboek dat je gevoel ook meet, dus.

In-Balanz

Op een rustige manier ademhalen, kan je helpen ontspannen. Op deze app kan je ademhalingsoefeningen uitproberen. Gratis te installeren, maar bepaalde delen zijn betalend.

Houvast

Als je het zelf moeilijk hebt, of iemand anders wil helpen, kan je in de Houvast-app heel wat actiegerichte tips vinden. Zo kan je bijvoorbeeld een zelfzorgplan opstellen, met tips op maat. Maar ook info over heel wat thema’s en een dagboek zitten in de app.

Back-up 1813

Merk je dat je soms met erg donkere gedachten kampt? Zoek je niet snel hulp als het heel moeilijk gaat?

Of wil je een vriend(in) steunen die aan zelfdoding denkt? In de app kan je een veiligheidsplan op maat opmaken, maar evengoed mooie herinneringen bewaren of meteen steun zoeken. Ook krijg je tips over signalen herkennen bij anderen.

Scheidingskoffer

Worstel je met je gevoelens over de scheiding van je ouders? Misschien ben je boos, bang of juist opgelucht? In de app vind je praktische tips over hoe je met die emoties kan omgaan en je weer beter kan gaan voelen.

Jezelf testen?

Zelftest: hoe ernstig is je dip?

Voel je je neerslachtig, somber en slecht in je vel? Geraak je maar moeilijk uit je dip? Dan kan je op de website van Grip op je Dip een zelftest doen, om in te schatten hoe ernstig je dip is. Je krijgt nadien ook advies over wat je kan doen.
https://www.gripopjedip.nl/nl/Diptest/

Boekentips

Hoe kom ik van die sombere gedachten af? 

https://www.swpbook.com/boeken/20/help-en-doeboeken-vanaf-12-jaar/1552/hoe-kom-ik-van-die-sombere-gedachten-af

Ik kan het (niet)