Zelfzorg bij bezorgdheid om een vriend(in)

Wanneer je als kind-jongere bezorgd bent om een vriend(in), dan is ook zelfzorg van belang

zelfzorg

Het kan best 'raar' of zelfs akelig zijn als je vriend of vriendin plots anders tegen je doet, vaak moe is of slecht gezind… Je vraagt je misschien af of het aan jou ligt. Dat is niet zo; het ligt aan de depressie.

Maar het kan ook voor jou zwaar zijn. Daarom is het belangrijk dat jij ook goed voor jezelf zorgt.

Hou voor jezelf in de gaten wat je aan kan, doe niet meer dan wat je zelf ziet zitten. Blijf zeker zelf ook voldoende tijd nemen voor dingen die jij leuk vindt, die je energie geven.

Het kan ook opluchten om over je bezorgdheid te praten met iemand anders, zoals één van je ouders, een andere vriend(in), een leerkracht die je vertrouwt op school…

Ben je jonger dan 16 dan vind je op noknok heel wat tips om je eigen veerkracht te versterken

Heb je het er liever over met iemand die je niet kent, dan kan je altijd chatten of telefoneren met AWEL. Op hun website kan je ook gebruik maken van een forum. Er komt geen vermelding in de geschiedenis van de internetbrowser en het telefoonnummer wordt ook niet vermeld op de telefoonrekening. Je kan dus echt volledig anoniem chatten of bellen.
www.awel.be

Houvast

in de Houvast-app leer je signalen herkennen die aangeven dat iemand het moeilijk heeft, en hoe je die persoon kan steunen. Maar ook het goed voor jezelf zorgen komt aan bod. Zo kan je en zelfzorgplan invullen, een dagboek bijhouden, krijg je tips voor me-time...