Wat kan je doen?

Eén van je ouders is depressief. Wat kan je doen als kind?

Kan je een depressieve ouder helpen?

Jij kan als kind een ouder die depressief is niet echt helpen

Dat wil niet zeggen dat je af en toe geen handje kan toesteken of voor kleine attenties kan zorgen, maar echt helpen kan je niet.

Gelukkig kan je andere ouder die niet depressief is dikwijls veel goed maken. Als je vindt dat er te weinig aandacht voor jou is of wanneer je veel last hebt van de problemen thuis, praat daar dan over met de andere ouder. Deze ouder is soms zoveel bezig met de problemen van zijn of haar partner, dat de kinderen wat 'vergeten' worden. Meestal is dat niet de bedoeling, maar gebeurt het zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Laat je horen.

Spreek af om regelmatig eens bij vriendjes of familie te gaan spelen of logeren, zodat je even lekker jezelf kan zijn.

Probeer zeker om voor jezelf te zorgen en aan jezelf te denken. Blijf de dingen doen die je graag doet, sluit je niet op.

Je kan ook met iemand anders praten over de moeilijkheden thuis. Dit betekent niet dat je je ouders verraadt, het betekent dat je voor jezelf zorgt. Je kan een volwassene kiezen die je vertrouwt. Bijvoorbeeld een grootouder, een oom of tante, een oudere broer of zus, een vertrouwensleerkracht, enzovoort.

Lees meer bij 'Zelfzorg'