Veel gestelde vragen

Hieronder een greep uit vragen die vaak gesteld worden over depressie. Deze rubriek zal verder aangevuld worden door nieuwe vragen die we krijgen.

FAQ

  • Komt een depressie vaak voor?

    Depressie is wereldwijd één van de meest voorkomende psychische problemen. Bijna 1 op 4 mensen (23%) maakt een depressie door in zijn leven. De afgelopen 12 maanden had 5 tot 16% van de Belgen een depressie.

  • Eens depressief, altijd depressief?

    Neen, een depressie is te verhelpen. Met een goede ondersteuning kom je er wel uit.

    Depressie is een ernstig psychisch probleem waar je doorgaans van kan herstellen. Zeker bij ernstige depressies, waarbij je er niet meer in slaagt om je dagelijkse leven aan te houden, is het belangrijk dat je tijdig een arts of andere professionele hulpverlener raadpleegt. Die zal in overleg met jou zorgen voor (doorverwijzing naar) een geschikte therapie (psychotherapie, psycho-educatie en medicatie). Ook zelfzorg kan aan het herstelproces heel wat bijdragen. Toch is het raadzaam om ook dit met een hulpverlener te overleggen.

  • Zwakkere mensen krijgen sneller een depressie dan sterke mensen.

    Neen, iedereen kan depressief worden, hoe sterk je ook bent.

    Een depressie is niet iets dat je je zomaar inbeeldt. Het is een ernstig psychisch probleem dat je levenskwaliteit sterk kan beïnvloeden. Iedereen kan met een depressie te maken krijgen en het wil zeker niet zeggen dat je een 'zwakkeling' bent! Een depressie ontstaat door een combinatie van factoren waardoor je draagkracht ondermijnd wordt. Dit kan je zodanig uitputten dat je lichaam en geest volledig uit balans geraken.

  • Het gaat wel vanzelf over, toch?

    Iedereen heeft wel eens ‘een dipje’ of een moment van moedeloosheid. Een goede huilbui of bijpraten met een vertrouwenspersoon is soms voldoende om je zwarte gedachten terug te dringen. Maar soms lukt dit niet en blijf je de toekomst somber inzien. Niets biedt nog troost... Als je somberheid en het gebrek aan plezier beleven enkele weken blijft aanhouden, en het blijft zo elke dag, dan heb je mogelijk met een depressie te maken.

    Lichte depressies kunnen soms 'vanzelf' overgaan. Dat wil zeggen: wanneer je voldoende steun vindt in je omgeving en zorg draagt voor jezelf. Vaak zal een tijdelijke werkonderbreking aangewezen zijn. Maar bij meer ernstige vormen van depressie, heb je doorgaans hulp van buitenaf nodig. Bij een ernstige depressie lukt het je niet meer om je dagelijkse leven aan te houden. Niet enkel je werk of studies, maar heel je leven lijdt eronder.

    Een ernstige depressie gaat niet vanzelf over! Die overwin je niet zomaar. Met professionele hulp geraak je er sneller uit. Aarzel dus niet om deze hulp te zoeken. Je huisarts aanspreken is hierbij een goede eerste stap.
    Lees meer over de kenmerken van een depressie

  • Bij kinderen kan er geen depressie voorkomen.

    Neen, een depressie bij een kind kan wel degelijk voorkomen. Het uit zich meestal op een andere manier dan bij volwassenen.

    Het komt erop aan dit tijdig te herkennen. Maar dat is zeker niet makkelijk. Depressie bij jonge kinderen uit zich meestal eerder in lichamelijke klachten zoals hevige huilbuien, bedwateren, nagelbijten, angst bij het slapengaan. Iets oudere kinderen klagen over hoofdpijn, voelen zich minderwaardig, piekeren veelvuldig en overwegen soms zelfmoord. Bij adolescenten uit een depressie zich in een negatief zelfbeeld, schuldgevoelens, gebrek aan plezier ervaren, concentratiestoornissen, hopeloosheid en slaapstoornissen. Soms leidt een aanhoudende depressie tot zelfmoordpogingen.

    Wanneer je het gevoel hebt dat er iets mis is, roep dan zo snel mogelijk de hulp van je arts in. Een goede psychotherapeutische omkadering voor de hele familie verhoogt de kans op een gunstige afloop. Hou er wel rekening mee dat de therapie meestal van langere duur kan zijn.

  • Depressie is je eigen schuld.

    Neen, je kiest niet voor een depressie. Het is niet je eigen schuld. Een depressie overvalt je.

    De juiste oorzaak van je depressie is niet altijd te achterhalen. Maar één ding moet je weten: het is zeker nooit je eigen schuld! Depressie is een ziekte. Het overkomt je. Er gewoon ‘tegen vechten’ zal niet volstaan. In plaats van jezelf te beschuldigen en in een hoekje te kruipen, zoek je beter de hulp van je huisarts op.

  • Ik voel me soms zo slecht dat ik niet meer verder wil leven. Ik maak me zorgen dat ik zal toegeven aan dat gevoel.

    Bij depressies duiken vaak zelfmoordgedachten op. Als je de indruk hebt dat de drang naar zelfmoord je niet loslaat, of als je reeds specifieke voorbereidingen hebt getroffen of eraan denkt om dat te doen, dan kan je best contact met je hulpverlener opnemen. Die kan je helpen om je acute crisis te overwinnen. Indien je hulpverlener niet bereikbaar is, neem dan contact met Zelfmoord 1813, een huisarts van wacht of een spoedgevallendienst.

    Doe eventueel ook beroep op je familie of je vrienden. Zeg hen desnoods dat het echt niet goed met je gaat en dat je graag hebt dat ze je opvolgen. Ze kunnen je helpen om bepaalde dingen in een ander perspectief te zien en je redenen aanreiken waarom het de moeite is om te blijven leven. Die zijn er vast en zeker wel!

    Heb je een dringende nood om met iemand van gedachten te wisselen? Bel dan naar de Zelfmoord 1813 of Tele onthaal op het nummer 106. Hulpverleners staan je hier snel te woord (hoewel je soms even moet wachten).