Depressie en darmflora
In een grootschalig onderzoek van professor Raes en zijn team werd een link tussen darmbacteriën en depressie aangetoond. Ze onderzochten bij meer dan 1000 mensen of bepaalde bacteriën, aanwezig in de stoelgang, gelinkt konden worden aan mentale gezondheid. Bij mensen met een depressie ontbraken twee soortengroepen van bacteriën, genaamd 'Coprococcus' en 'Dialister'.
Belang van gezonde darmflora
Dit onderzoek wijst op het belang van een gezonde darmflora voor de mentale gezondheid. Het is echter niet duidelijk wat het oorzakelijke verband is. De vraag blijft wat de kip en wat het ei is: veroorzaakt de afwezigheid van deze darmbacteriën een depressie, of net omgekeerd? In een interview met Radio 1 vertelt professor Raes:
"We weten nog niet of de depressie wordt veroorzaakt door een verstoring van de darmflora, of dat de verstoorde darmflora het gevolg is van een depressie. Ik denk persoonlijk het eerste, omdat we uit onderzoek bij muizen zien dat een verandering van de darmflora een gedragswijziging kan veroorzaken. Maar of dat bij mensen ook zo is, weten we nog niet."
Meer onderzoek is nodig om dit verband te bevestigen en om de oorzakelijkheid vast te stellen. Pas dan kan onderzoek zich richten op nieuwe behandelvormen. Professor Raes:
"In de toekomst zouden we de bacteriën die ontbreken kunnen inbrengen bij patiënten met een depressie. Dat zou dan een nieuwe generatie probiotica zijn. Ik denk dat er een enorm potentieel zit in lichaamseigen bacteriën te gebruiken als medicijn voor de toekomst voor aandoeningen die met de darmflora te maken hebben."
Meer info
- Interview met prof. Raes op Radio 1
- Nieuws KULeuven: mogelijk verband ontdekt tussen darmbacterieên en mentale gezondheid
- Current opinion in Psychiatry: The gut microbiome and diet in psychiatry: focus on depression
- Nature: The neuroactive potential of the human gut microbiota in quality of life and depression