Depressie en de werking van de hersenen

Een ontregeling van de werking van bepaalde neurotransmitters in de hersenen, kan aanleiding zijn tot een depressie.

Wat zijn neurotransmitters?

Neurotransmitters zijn stoffen die zorgen voor de communicatie tussen zenuwcellen. Zenuwcellen (of 'neuronen') zitten immers niet aan elkaar vast. Er zit een kleine opening tussen. Een signaal gaat via de ene zenuwcel over op een andere zenuwcel via een chemische stof.

Neurotransmitters zijn dus 'overdrachtstoffen' die er voor zorgen dat signalen kunnen doorgeven worden tussen zenuwcellen. Of tussen zenuwcellen en spiercellen.

neurotransmitter

Neurotransmitters en depressie

Er bevinden zich in de hersenen verschillende soorten neurotransmitters. Enkele van de meest belangrijke zijn: serotonine, noradrenaline, dopamine en acetylcholine. Naast deze vier zijn er inmiddels nog ten minste 30 andere ontdekt.

Bij het ontstaan van een depressie zijn vooral serotonine, noradrenaline en dopamine van belang. In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters. Deze verstoringen in het chemische evenwicht geeft aanleiding tot angstklachten, overmatig piekeren, verminderde plezierbeleving, passiviteit en een sombere stemming.

Antidepressiva kunnen er voor zorgen dat het onevenwicht zich herstelt, wat een verlichting van de depressieve klachten tot gevolg heeft.
Lees meer over de werking van antidepressiva